Sosyal medya mecraları, hoş vakit geçirmek veya kişilerle iletişim kurmak gibi amaçlarının yanı sıra özellikle son zamanlarda zorbalık için de kullanılıyor. Son yapılan araştırmalar, sosyal medya kullanan gençlerin en az yüzde 36,5’i siber zorbalığa uğradığını belirtiyor. Siber zorbalık mahalle ortamından çevrimiçi platformlara taşınmış durumda.
Günümüzde internet sosyal hayatın bir parçası olarak hayatımıza birçok yenilik getirmiştir. Sosyal paylaşım ağlarının yaygınlaşması ile gerçek ve sanal dünya arasındaki ayrım ortadan kalkmaktadır. İnternet ve sosyal ağların hızlı bir şekilde yaygınlaşması pek çok tehdidi de beraberinde getirmiştir.
İnternetin ve özellikle sosyal medyanın hayatımızı dönüştürmesinin yanı sıra, sosyal medyanın bilinçsiz ve kötü niyetli kullanımı bireysel ve toplumsal hayata yönelik tehditleri içinde barındırmaktadır. Bu tehditlerden biri olan siber zorbalık olarak adlandırılmaktadır. İnternet ve bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle beraber siber zorbalık da dünyada önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır.
Siber Zorbalık Nedir?
Siber zorbalık bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak, utanç verici kaba davranışların, küfürlü ya da nefret söylemi içeren konuşmaların çevrimiçi ileti, tehdit, taciz ya da olumsuz yorumların, izinsiz fotoğraf paylaşımının, e-posta, web siteleri, sosyal ağlar veya mesajlaşma aracılığıyla kasıtlı olarak yapılmasıdır.
Siber zorbalık, cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler gibi dijital cihazları kullanarak gerçekleştirilen eylemlerdir. Kasıtlı ve zarar vermeye yönelik davranışlar sergileyen siber zorbalar, doğrudan mesajlar, sosyal medya uygulamaları, forumlar ya da çevrimiçi oyunlar aracılığıyla hedef alınan kişiye ya da kişilere dijital ortamda zorbalık yapabilirler.
Siber zorbalık, sıklıkla internet ya da bilişim teknolojileriyle erken yaşta tanışan çocuklar tarafından gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra siber zorbalığa en çok maruz kalanlar yine çocuklardır. İnternetin herkes tarafından erişilebilir bir mecra olması sayesinde, siber zorbalar kendilerini anonim hesaplar açarak gizleyebilir ve bu hesaplar aracılığıyla siber zorbalık yapabilirler. Siber zorbaların kimliklerinin gizli olması daha baskın şekilde zorbalık yapmalarına yardımcı olmaktadır.
Siber zorbalık eylemleri; tehditler, proaktif suçlamalar, alay etme, kırıcı bir üslupla sataşma, dini ya da etnik köken suçlamaları, cinsel yönelim aşağılamaları, siber zorbalığa uğrayan kişinin bilgisayarına virüs saldırısının yapılması ve iletişim kanalları aracılığıyla mesaj saldırısı şeklinde örneklendirilebilir.
Siber Zorbalıktan Korunmanın Yolları
Her şeyden önce iletişim araçları ve sosyal medya bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.
Ele geçirilmesi ya da tahmin edilmesi zor kullanıcı şifreleri kullanılmalıdır.
Güvenlik (antivirüs vb.) yazılımları güncel olmalıdır.
Yüz yüze ilişkilerde uygulanan etik kurallara sanal ortamda da dikkat edilmelidir.
Kişisel bilgiler başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
Tanımadığınız insanlardan gelen mesajları okumamak, onaylamamak veya engellemek sizi daha güvende kılacaktır.