Koronavirüs salgını nedeniyle okul çağındaki milyonlarca öğrenci yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitim görmeye başladı. Ebeveynlerin ve öğrencilerin alışık olmadıkları bu durumu sağlıklı yönetebilmeleri için velilere daha fazla görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu durumdan çocuklarının duygusal ve sosyal açıdan en az şekilde etkilenmelerini sağlamak için velilerin bazı konulara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Motivasyonunu Sağlayın
Yüz yüze eğitim sürecinde çocukların okula rutin bir şekilde devam etmesi, sosyal ve duygusal gelişimleri açısından önemliydi. Bu süreç içerisinde kendi yaş grubundan uzak kalacak olması duygusal problemlere ve motivasyon kaybına yol açabilir. Çocuğun duygusal gelişimini ve motivasyonunu sağlamak hiç de kolay olmayacaktır. Veliler bu konuda öğretmenlerden destek almalı ve bu süreci keyifli hale getirmeye çalışmalıdır.
Çalışma Düzeni Oluşturun
Uzaktan eğitim öğrencilerin bireysel olarak çalışmasının ağırlıklı olduğu bir süreçtir. Öğrencilerin ders çalışma alışkanlıklarını kaybetmemesi ve derslerle bağının kopmaması açısından günlük çalışma düzeni oluşturulmalıdır. Ders çalışma konusunda zorlanan ve organize olamayan çocuklar için çalışma düzeni ve planı oluşturulmalıdır. Plan dahilinde çocuğun gerçekleştirebileceği her davranış için olumlu geri dönüş sağlamak ve teşvik etmek sürecin sürekliliği açısından önemlidir.
Canlı Derslere Katılımını Sağlayın
Uzaktan eğitimde EBA veya diğer platformlar üzerinden uzaktan eğitim verilmeye başlandı. Öğrencilerin ders kaybı yaşamaması için online dersleri kaçırmaması gerekiyor. Canlı dersler için uygun ortam hazırlayıp öğrencinin aktif bir şekilde derse katılmasını sağlayın. Öğrencinin ders esnasında aileyle aynı ortamı paylaşmaması, dersin daha sağlıklı geçmesi açısından önemlidir.
Teknolojik Cihazlara Sınır Koyun
Okula gidemeyen ve kendi yaş grubundan ayrı kalan öğrenciler, evde cep telefonu ve tablette uzun süre vakit geçirmek istemektedir. Uzaktan eğitim sürecinde teknoloji kullanımının artması normaldir. Ancak bu noktada aşırıya kaçılması bağımlılık, odaklanma problemi, sağlık ya da dikkat sorunlarına yol açabilmektedir. Çocuklarla teknoloji kullanımı konusunda anlaşmaya vararak sınır koyulmalıdır.
Uyku ve Beslenme Düzenine Dikkat Edin
Çocukların gelişimini sürdürmesi ve günlük hayata sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için yeterli uyku uyuması ve beslenme öğününe dikkat etmesi son derece önemlidir. Çocuğun ders öncesinde bu ihtiyaçlarını aldığını kontrol etmeli, bu konuda hassas davranılmalıdır. Sürekli evde olan çocukların uyku ve beslenme düzeninde bozulmalar yaşanabilir. Bu konuda dikkatli davranarak sağlıklı uyku ve beslenme düzeni sağlanabilir.
Öğretmeni ile İrtibat Halinde Olun
Çocuğun okuldan kopmaması ve evde kalma sürecinin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için öğretmen ile sürekli iletişim halinde olunmalıdır. Öğrencinin ders çalışma süresi, motivasyonu ve teknoloji kullanım süresi gibi konularda öğretmeninden destek alınmalıdır. Bu durum sizin işinizi kolaylaştıracaktır.