Dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp, geçtiğimiz günlerde Gizlilik Sözleşmesi’ni yeniledi ve kullanıcılara kabul etme zorunluluğu getirdi. WhatsApp’ın sözleşmeyi zorunlu kılması ve kabul edilmediği takdirde uygulamayı kullanamayacağını açıklaması ülkemizde oldukça ses getirdi. Ülkemizde birçok kullanıcı bu duruma itiraz etti ve alternatif programları kullanmaya başladı.
Çok sayıda gelen tepkilerin ardından WhatsApp yenilenen Gizlilik Sözleşmesi ile ilgili açıklama yapsa da bu durum WhatsApp’ın kullanıcı kaybetmesine engel olamadı. Kullanıcılar akın akın Telegram, Signal ve Bip uygulamasına adeta “dijital kavim göçü” gerçekleşti. Telegram son 25 saatte 25 milyon kullanıcıya ulaştıklarını açıkladı. Elon Musk’ın sosyal medyadan “Use Signal” önerisinin ardından Signal bir anda en çok indirilen uygulamalar arasına girdi. Peki, mesajlaşma uygulamalarından hangisi daha güvenli?
2014 yılında Facebook bünyesine katılan WhatsApp, ilk alındığında kullanıcıların gizliliğine önem vereceklerini dile getirmişti. WhatsApp’ın ulaşabildiği bilgilere baktığımızda telefon numarası, konum bilgisi, satın alma geçmişi, IP adresi, hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgileri, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, çerezler, üçüncü tarafların sizin hakkınızda sağladığı bilgiler, kullanıcı şikayetleri, WhatsApp’ta yer alan işletmeler, üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları, üçüncü taraf hizmetleri, performans verileri karşımıza çıkıyor.
WhatsApp’ın güvenlik özelliklerine baktığımızda mesajlaşmalarda uçtan uca şifreleme söz konusu. Uçtan uca şifreleme mesajların üçüncü taraflar ve WhatsApp tarafından okunmasını önlüyor. Mesajların iletildikten sonra sunucudan silindiğini belirtiyor. WhatsApp ayrıca fotoğraf ve videoların sunucuda daha uzun süre bekletildiğini dile getiriyor.
Telegram
WhatsApp’tan dijital göçün en çok yaşandığı mesaj uygulaması Telegram oldu. Telegram kısa zamanda Türkiye’de birçok kullanıcıya ulaştı ve popülerliğini artırdı. Telegram’ın eriştiği bilgiler arasında telefon numarası, cihaz kimliği ve rehber bulunuyor. Telegram’da WhatsApp’taki gibi uçtan uca şifreleme yer alıyor. Fakat Telegram’da uçtan uca şifreleme kullanıcının isteğine bağlı olarak tercih edilebiliyor. Grup sohbetlerinde ise uçtan uca şifreleme söz konusu değil. Bu durum, güvenlik gerekçesiyle WhatsApp’tan Telegram’a geçenler için ciddi güvenlik sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
WhatsApp topladığı verileri Facebook ve Facebook’un üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları için talep ediyor. Telegram ise tekel bir işletme olarak hizmet vermiyor. Bu nedenle, Telegram uygulama içi reklamlarla karşımıza çıkabilir. Bu durumda Telegram’ın güvenliği akıllarda soru işaretleri bırakıyor.
Signal
Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın Signal’i önermesinin ardından en çok tercih edilen uygulamalardan biri haline geldi. Mesaj uygulamaları arasında en az veriye ulaşan ve gizliliği dikkate alan uygulama olan Signal, WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme protokolünü daha üst seviyeye taşıyor.
Meta verileri de şifreleme özelliği bulunan Signal, böylelikle bu tip verilerin üçüncü şahıslara satılmasının önüne geçiyor. Signal’de mesajların kaybolması özelliği bulunuyor. Gönderilen ve alınan mesajların belirlenen süre sonunda otomatik olarak silinmesi uygulamanın dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.
Bip
Yerli yazılımcılar tarafından geliştirilen Bip, cihaz kimliği, telefon numarası, rehber, konum bilgisi, satın alma geçmişi, fotoğraf ve videolar, ses ve performans verilerine erişim sağlıyor. Bip, yedekleme ayarı açılmadığı takdirde, mesajları sistemlerde karşı tarafa iletilene kadar şifrelenerek geçici bir süre depoluyor ve mesaj iletildikten sonra sistemden siliyor.