Bazı kaynaklarda 4. Sanayi Devrimi olarak geçen ve ilk kez 2011 yılında Almanya’da düzenlenen bir fuarda ortaya atılan Endüstri 4.0 kavramı bir Alman projesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu proje ise başta Avrupa olmak üzere birçok bölge tarafından çıktığı andan itibaren benimsenmiş ve bu alanda çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Endüstri 4.0 temelde nesnelerin interneti, internet hizmetleri ve siber-fiziksel sistemler olmak üzere üçe ayrılan bilişim teknolojileri ve yaşamsal tüm parametreleri bir arada bulundurmayı amaçlayan bir sistemler kümesidir.
Endüstri 4.0 (4. Sanayi Devrimi) Neyi Amaçlamaktadır?
Yeni bir dünya düzeni yaratacağına inanılan 4. Sanayi Devrimi yani Endüstri 4.0 sistemsel kümesinin amacı üretimden yaşama kadar olan tüm süreçlerin akıllı donanımlar aracılığıyla bütünleşmesidir. Çünkü, bu sayede tüm dünya yeni bir düzene adapte olmak zorunda kalacak ve zengin-fakir ülkeler arası dağılım değişecektir. Bu değişim her ne kadar güzel gözükse de aslında düzene ayak uyduramayanlar için yıkıcı sonuçlar doğuracaktır.
Endüstri 4.0 (4. Sanayi Devrimi) Neleri İçermektedir?
Endüstri 4.0 genel olarak üç basamaklı veya daha doğru ifade ile üç ayaklı bir sistem kümesidir ve bu nedenle de aşamalı bir ilerleyişi olduğu ama bu ilerleyişinde hızlı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 4. Sanayi Devrimi olarak da geçen Endüstri 4.0’ın ayakları nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti ve siber fiziksel internet olarak ayrılmaktadır.
Bu sistemlerin birbiriyle ilişkisi sonucu ortaya çıkan Endüstri 4.0 ise makinelerin birbiriyle iletişimi bağlamında analiz ettiği verilerin insanlara bildirilmesi şeklinde ilerlemektedir.
Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin interneti Endüstri 4.0 sistematiğinin bir ayağı olarak karşımıza çıkmaktadır ve makinelerin birbirleriyle kablosuz iletişim süreçlerini aktarmaktadır. Bu makinelere robot demekte yanlış olmayacaktır. Bu robotlar birbirleriyle iletişim kurarak hızlıca kararlar alabilecek, olasılıklar hesaplayabilecek ve hızlıca strateji geliştirebileceklerdir. Bu sayede de verilerin analizleri hızlı bir şekilde gerekli birimlere iletilecektir.
Hizmetlerin İnterneti
Hizmetlerin interneti basamağında internet üzerinden hizmet alan ve verenler arasındaki ilişki yazılımlar aracılığıyla hazırlanacak ve hesaplanacaktır. Bunun ışığında da hizmetler daha hızlı bir şekilde karşılanabilecektir.
Siber-Fiziksel Sistemler
Siber-Fiziksel sistemler sanal dünyanın bir kopyası olarak sensörler sayesinde kendi kendine işlemlerini halleden sistemlere verilen genel bir isimdir.