Bilişim teknolojilerinin her geçen gün dönüşümü bizi yeni mesleklerle tanıştırdı. Bunlardan biri de robotik ve kodlamadır. Son dönemlerde geleceğin meslekleri arasında gösterilen ve ülkemizde de küçük yaşlardan itibaren çocuklar kodlama eğitimiyle tanıştırılıyor. Özellikle çocukların geleceğe hazırlanması açısından robotik ve kodlama eğitimi okullarda yaygınlaştırılıyor.
Robotik Kodlama Eğitimi Nedir?
Kodlama, yazılım dili kullanılarak bilgisayar programı yazmak amaçlanmaktadır. Kodlama artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Mikrodalga, araç, telefon, TV ve birçok alanda kodlamadan yararlanmaktayız.
Robotik kodlama bir robotun veya bilgisayarın programının algılayabileceği ve uygulayabileceği yazılı talimatlar bulunuyor. Robota verilecek görevin yapılabilmesi için kodun tasarlanması gerekiyor. Robot kodun ona verdiği talimatlarla istenen görevi yerine getiriyor. Robotik kodlama, robotun hareketlerinin kontrol edilmesine, görevini beklenen biçimde yeniden yapılandırılabilmesine imkan sağlıyor. Robotik kodlamada en önemli kilit nokta robotun işiniz hakkında size bildirim sunabiliyor olmasıdır.
Robotik Kodlama Eğitiminin Faydaları
Robotik bilimi her geçen gün gelişerek geleceğin teknolojisi olarak görülüyor. Bu nedenle, ülkeler bu alana önemli yatırım ve teşvikler gerçekleştiriliyor. Öyle ki, robotik eğitimi küçük yaşlarda verilmeye ve çocuklar robotik kodlama konusunda eğitilmeye başlandı. Robotik eğitimi sayesinde çocuklar ve gençler hem küçük yaşta robotik eğitimi alarak geleceğe hazırlanıyor hem de analitik becerilerinin gelişmesi sağlanıyor.
Robotik kodlama, bireylerin sorunları çözmesi, organizasyon ve sorumluluk becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Kodlama aynı zamanda akademik becerileri de öğretiyor. Robotik kodlama ile bireyler STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik) alanlarında kodlama ve programlama becerilerini birleştirebiliyor. Robotik kodlama bireylere mücadele, sorun çözme, takım duygusu ve iş birliği ve azim becerilerini kazandırıyor.
Yaratıcı Düşünce
Robotik kodlama yaratıcılık gerektiren uygulamadır. Eğitimler esnasında yaratıcılığıyla dikkat çeken çocuklar hangi alanlara yatkın olduğunu daha iyi gözlemleyebiliyor, robotik kodlama ile analitik ve inovatif düşünme becerileri gelişiyor.
Problem Çözme Becerisi
Robotik kodlama, üretkenlik ve yaratıcılığın gelişmesini sağlar. Bu yönlerin gelişebilmesi için problem çözme yetisinin de gelişmiş olması gerekir. Bu alanla uğraşanlar robotik kodlama ile yaşadıkları problemlerde alternatif çözümler üretme becerisi kazanıyor.
Teknik Beceriler
Robotik eğitimi ile öğrencilerin aynı zamanda motor yetenekleri de gelişim gösteriyor. Kodlama ile aynı zamanda matematik becerileri gelişiyor. Ayrıca, teknik temel bilgilerin kavranmasını sağlayan eğitimin yararlarından biri öğrencilerin disiplinler arası bağlantı kurmasını sağlamasıdır.