Hackathon bir kodlama yarışmasıdır. Hackathon genelde yazılım geliştiricilerinin, arayüz tasarımcılarının ve bilgisayar programcılarının 3 ila 5 kişilik gruplar halinde bir araya gelmesiyle oluşan ve 1-2 gün boyunca yeni bir proje geliştirmeye çalıştıkları bir yarışmadır.
Şirketler Hangi Amaçla Hackathon Düzenler?
Şirketlerin hackathon düzenlemelerinin iki temel sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerden ilki etkinliğin sonunda ortaya çıkan ürünü kullanmaktır.
Bu şirketler arasında Facebook sayılabilir. Facebook ortalama 3 ayda bir hackathon düzenlemekte ve birçok ürününü bu yarışma sonunda ortaya çıkan çalışmalardan elde etmektedir.
Bir diğer sebebi ise şirketlerin yeni yetenek kazanma isteklerinden kaynaklanmaktadır. Şirketler bünyelerinde en iyi yeteneklere iş ve staj fırsatı vermek istemektedirler. Böylelikle şirketlerinin daha iyi bir konuma gelmesini sağlayabilirler.
Hackathonlar, bu yeteneklere ulaşmak için en verimli yollardan biri olarak sayılabilmektedir. Ayrıca, teknoloji alanında kariyer hedefleyen gençler için, en iyi teknoloji şirketlerine girebilmek açısından da bir fırsat yaratmaktadır.
Hackathon’a Kimler Katılabilir?
Hackathon’a katılmak için belirli bir kısıtlama bulunmamaktadır. Hackathonlara kendini teknoloji alanında geliştirmiş arayüz tasarımcıları, yazılımcılar ve bilgisayar programcıları katılabilmektedir.
Hackathonu düzenleyen kurum/kuruluş bir şirket ise, o şirkette çalışma fırsatı yakalamak için düzenledikleri hackathon yarışmasında kendini göstermek, yeteneklerini mümkün olduğunca zorlamak iyi bir şirkette görev alma fırsatı yakalamayı kolaylaştıracaktır.
Hackathon’a Neden Katılmalı?
Hackathon’a katılmak için bir sürü nedeniniz olabilir. Örneğin, yeni insanlarla tanışmak, kendini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek isteyenler bu etkinliklere katılmayı tercih edebilir.
Ayrıca, bu etkinlikler diğer yazılımcılarla tanışma fırsatı sunduğu için bir network oluşturur. Aynı zamanda katılımcılara yeteneklerini, bilgilerini yoğun bir şekilde kullanma fırsatı tanımasından dolayı kendini geliştirmek isteyenler için ideal bir ortam sunmaktadır.
Üstelik diğer katılımcıların alan hakimiyetini görme, kendini test etme olanağı sunmasından kaynaklı olarak sıkı bir rekabet yaratmakta ve inovatif fikirleri hayata geçirme noktasında çok önemli bir yol açmaktadır.
Hackathon’da Bir Gün Nasıl Geçer?
Hackathonlar genelde hackathon’un konusuyla ya da odağıyla ilgili sunumlar ile başlamaktadır. Daha sonra katılımcılar eğer kendi takımları ile gelmediyseler kişisel ilgi ve becerilerine göre takımlara ayrılırlar.
Daha sonrasında ise asıl yarışma başlamaktadır. Takımlar verilen görevi kendi aralarında beyin fırtınası yaparak ve ardından çıkan fikri koda dökmeye başlayarak kendi süreçlerini başlatmış olurlar.
Bu ana bölüm bazen bir gün bazen ise bir hafta kadar sürebilir. Bu nedenle yarışma süresi boyunca hosting firma tarafından katılımcılara yiyecek içecek ve bazı durumlarda uyku tulumları vermektedir.
Süre sonunda her grubun sonuçlarının jüriye ve diğer katılımcılara sunulduğu bir oturum düzenlenir.
Sunum süresince fikirleri ve ilerlemekte olan işleri yakalayabilmek için insanlar genellikle gösterilerden oluşan bir video hazırlar, ekran görüntülerini ve ayrıntılarını içeren sonuçları gösterir, açık kaynak kodları için bir yer önerir ve sunumlarını sonlandırırlar. Böylelikle süreç tamamlanmış olur.