Endüstri 4.0 çağının en popüler kavramlarından biri olan bulut bilişim olmuştur. Bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sayesinde dünya üzerinde her an milyonlarca veri üretiliyor. Bu veri kümelerinin depolanması ve anlamlı bir hale dönüştürülmesi gerekiyor. Bulut bilişim teknolojisi bu noktada devreye giriyor. Bulut bilişim teknolojisinde, büyük verilerin internet üzerinde depolanabildiği ve bu verilerin erişilebilirliği olanaklı hale gelmiştir.
Bulut Bilişim Teknolojisi Nedir?
Bulut bilişim (Cloud Computing), bilgisayarlar ve diğer cihazlar için istenildiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan internet tabanlı bilişim hizmetleri olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar, bilişim teknolojilerine internet olan her yerden erişim sağlayabilir.
Fiziksel veri merkezleri ve sunucu satın almak yerine bir bulut sağlayıcı aracılığıyla ihtiyaç duyduğunuz bilgi teknolojileri hizmetlerine erişmeniz mümkündür. Bulut bilişim en düşük kapasiteye sahip cihazda bile istenilen yerden istenildiği zaman her türlü bilgiye, kişisel veriye ulaşmaya olanak sağlıyor.
Bulut Bilişim Teknolojisi Nerelerde Kullanılıyor?
Bulut bilişim teknolojisi, veri yedekleme, olağanüstü durum kurtarma, e-posta, sanal masaüstleri, yazılım geliştirme, büyük veri analizi ve web uygulamaları gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor. Her sektörden kurum ve işletmeler bulut bilişim teknolojisinden yararlanıyor.
Bulut Bilişim Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?
Hız
Birçok bulut bilgi işlem hizmetinin isteğe bağlı olarak sunulmasıyla büyük çaptaki bilgi işlem kaynakları bile birkaç tıklama ile dakikalar içinde sağlanabiliyor. Bulut bilişim ile yeni coğrafi bölgeleri kapsayacak şekilde genişletme yaparak dakikalar içinde küresel olarak dağıtım yapılabiliyor.
Maliyet Tasarrufu
Bulut bilgi işlemi, donanım ve yazılım satın alma, şirket içi veri merkezleri kurma ve çalıştırma gibi yatırım giderlerini ortadan kaldırıyor. Bu tür yatırım harcamaların ortadan kalkması maliyetin düşmesini sağlar.
Performans
En büyük bulut bilgi işlem hizmetleri, dünya çapındaki güvenlik veri merkezleri ağında çalışır. Bu veri merkezleri düzenli olarak, hızlı ve verimli bilgi işlem donanımların en son sürümüne yükseltilir.
Güvenlik
Bulut yazılım hizmeti veren şirketlerin verilerinin tutulduğu serverları 7/24 yazılım ve donanımsal olarak güvenlik tedbirlerini aldıklarından ana bilgisayardan daha güvenlidir.
Bulut Bilişim Geliştirme Modelleri
Bulut bilişim geliştirme modelleri üç ayrı şekilde karşımıza çıkıyor. Bu geliştirme modelleri farklı alanlarda kullanıma imkân sağlıyor.
Genel Bulut (Public Cloud): Bu uygulamada depolama ve diğer kaynak erişimi hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıma sunulur. Bu hizmetler ücretsiz ya da kullanıma göre fiyatlandırılabilir. Microsoft, Google gibi genel bulut sağlayıcıları kendi altyapı kaynaklarını kullanır.
Özel Bulut (Private Cloud): Büyük şirketlerin daha çok tercih ettiği bir bulut teknolojisi türüdür. Verilerinin gizli tutulması gereken büyük ölçekli şirketlerin kullandığı özel bulut teknolojisinde tüm bilgiler, şirketin elindedir. Güvenliğin yüksek olduğu özel bulut teknolojisine örnek olarak Microsoft’un sunduğu Hyper – V ve System Center gösterilebilir.
Melez Bulut (Hybrid Cloud): Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan bulut teknolojisidir. Şirketlerin hacmine göre birleşim oranlarında farklılıklar oluşabilir.