Teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçların artmasıyla birlikte birçok programlama dili ortaya çıkmıştır. En popüler ve yaygın programlama dillerinden birisi de ilk sürümü 1991 yılında yayımlanan Python’dır. Python, çok amaçlı bir programlama dilidir. Python programlama dili nesne tabanlı programlamayı desteklediği gibi fonksiyonel programlama için de kullanıcının taleplerine cevap verir. Öğrenme kolaylığı ve dinamik yapısı sayesinde günümüzde yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Dilin bundan sonraki süreçte de geliştiriciler tarafından daha pratik ve kullanışlı hale getirileceği söylenebilir.
Diğer programlama dillerinde de olduğu gibi Python da sonlandırılmış kod satırlarını yürüterek çalışır. Temeli İngilizce söz dizimine dayanır. Öğrenmesi kolay ve ücretsiz birçok eğitim kaynağına sahip olan Python ile sorunsuz şekilde çeşitli yazılımlar geliştirilebilir.
Yeni başlayan yazılım geliştiricilerden kıdemli yazılım mühendislerine kadar birçok kişi günümüzde Python’ın kullanışlı yapısından istifade eder. Meraklı ve öğrenmeye hevesli olan herkes bu programlama diliyle ilk yazılımını kolaylıkla geliştirebilir. Geniş bir alanda kullanım opsiyonu olan Python, günlük hayatta kullanılan birçok yazılımın arkasında yer alan dildir. Basit bir bot geliştirmek ya da büyük miktardaki finansal veriyi analiz etmek için bu dil oldukça iyi bir seçenektir.
2000’li yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, Python diline olan talebi arttırmıştır. Python, yorumlanan (Interpreter) bir programlama dilidir. Bu nedenle yüksek seviyedeki veri yapılarını kullanarak hafızada fazla yer işgal edebilir. Günümüzün gelişmiş teknolojik şartları göz önünde bulundurulduğunda bu durumu doğrudan bir dezavantaj olarak kabul edemeyiz. Çağımızın yazılım geliştiricileri internet ve çeşitli araçların eş güdümlü çalışmasına ihtiyaç duyarlar. Python da bu anlamda kullanıcının ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap veren dillerden birisidir.
Açık kod mantığı ile çalışan Python, herhangi bir özel lisansa ihtiyaç duyulmadan pratik şekilde indirilebilir. Bunun yanında kullanım kolaylığının ve yorumlanan bir dil olmasının son kullanıcıya sağladığı önemli avantajlar vardır. Python, kod yazmak isteyen kullanıcılara deneyerek öğrenme imkânı verir. Adım adım yapılan hesaplamalar ile kodlamadaki hataların görülebilmesine destek olur. Bu da eldeki programın şekillendirilmesinde kullanıcıya büyük kolaylık sağlar.
Yapay zekâ, veri bilimi, web geliştirme, makine öğrenimi, oyun geliştirme, gömülü uygulamalar ve IoT uygulamaları başta olmak üzere birçok alanda Python ile geliştirme yapılabilir.
Python programlama dilinin küresel popülerliği oldukça yüksektir. A.B.D.’de yazılım geliştirme alanında eğitim veren birçok üniversite öğrencilerine öncelikli olarak Python programlama dilini öğretir. Bahse konu programlama diline verilen önem Türkiye’de bir nebze daha düşük olsa da ülkemizdeki bazı üniversiteler, A.B.D üniversiteleri ile benzer bir yol izler. Python yazılım dili, Meslek Liselerinin Bilişim Teknoloji Bölümlerinde öğrencilere temel seviyede öğretilir.
Yazılım alanında kaydedilen gelişmeler ve teknolojik gereksinimler neticesinde Python’un önümüzdeki süreçte ülkemizde de popülerliğinin artacağı söylenebilir.