C/ C ++, Java, Fortran, Python gibi birçok programlama dili vardır. Robotikteki en popüler dil ise C / C ++’dır (C ++, C dilinin nesne yönelimli bir halefi). Python ise makine öğrenmesi kullanımlarında ve ROS paketleri geliştirmek için kullanılabilmesi sebebiyle oldukça popülerdir. Ayrıca robotikte kullanılan önemli ekstra yazılım araçları da bulunmaktadır.
Robot İşletim Sistemi (Robot Operating System-ROS), robot uygulamaları yaratmanıza yardımcı bir dizi yazılım kitaplığı ve aracıdır. Ayrıca ROS için C / C ++ ya da Python’da kendi programlarınızı yazabilmenize olanak tanımaktadır. Matlab, veri analizi ve arayüzler için ROS ile birlikte kullanılabilmektedir. C / C ++ programlama dili, Robotik kodlamada en sık kullanılan programlama dilleri arasındadır. Arduino mikrodenetleyici C’ye dayalı bir programlama dili kullanmaktadır ve uygulamalı robotik yapılmak istendiğinde dilin temellerini öğrenmek kolaylaşmaktadır. Bir Arduino MEGA 2560 mikrodenetleyici sanılanın aksine sadece Arduino’nun merkezinde yer alan büyük çiptir. Bu bileşenden kaynaklı olarak, programladığınız veya yazdığınız yüksek düzeyli kod, bu çipin üzerine yerleştirilmiş makine koduna derlenmektedir. Üstte ve altta bulunan pimler sensörler gibi giriş cihazları ve motorlar gibi çıkış cihazlarını bağlamak için kullanılır.
Python ve Raspberry Pi
Python, bilgisayar biliminden makine öğrenimine o kadar yaygın bir kullanım alanına sahiptir ki yazılım öğrenmeye başlamak için şüphesiz en mantıklı yollardan biridir. Python, Raspberry Pi ile kullanılan bir dildir. Raspberry Pi’yi bir robotu kontrol etmek için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Raspberry Pi 3, Model B, normal bir PC’ye benzer ancak boyutu çok daha küçüktür. Raspberry Pi 3, 1.2 GHz dört çekirdekli ARM işlemci, ethernet, kablosuz, bluetooth, HDMI ve 4 USB bağlantı noktası olan bir araçtır.
Arduino ve Raspberry Pi’nin ikisi de robotik kodlama için faydalıdır fakat ikisi arasında bazı önemli farklar mevcuttur. Arduino, basit bir bilgisayara benzemektedir. Bir PC’de yazdığınız basit, kolay bir programı çalıştıran ve döngüye sokan bir mikrodenetleyici olarak faaliyet gösterir. Çalıştırılan programı derler, makine kodunu alarak mikro denetleyiciye indirir. Arduino, düşük seviyeli basit robot kontrolleri için uygundur. Ayrıca, analog sensörleri birbirine bağlamak için analogdan dijitale dönüştürme gibi özellikleri bulunmaktadır.
Raspberry Pi (RPi) normal bir PC’ye benzer, yüzden Arduino’ya göre çok yönlüdür, ancak analogdan dijitale dönüştürme gibi özellikleri bulunmamaktadır. RPi bir Linux işletim sistemi (genellikle Raspian) çalıştırmaktadır. Robotik için çok faydalı olan kamera gibi çevre birimleriyle birlikte bir RPi’ye bir klavye, fare ve monitör bağlayabilmektedir. RPi’nin Linux çalıştırması sebebiyle ROS’u da kurabilirsiniz, ama kurulumu biraz zor olmaktadır.