Kurumsal kimlik, bir işletmenin veya kurumun görsel cihazları kullanarak marka vizyonunu oluşturması ve kendini tanıtması açısından önemlidir. Kurumun veya işletmenin kendini tanıtma biçimi olarak tanımlanabilir. Kurumsal kimlik oluşturularak kurum veya işletmenin tanınması ve şirket deneyiminin artırılması hedefleniyor.
Kurumsal Kimlik Nedir?
Kurumsal kimlik, pazarlamada bir kurum veya işletmenin kendini görsel öğelerle somut hale getirmesi ve imaj oluşturmasıdır. Kurumun markalaşma sürecine katkı sağlar. Logolar, renk şemaları kurumsal kimliğin oluşturulmasında etkilidir. Kurumun hedef kitlesiyle iletişime geçebilmesi, onların dikkatini çekebilmek firmalar için oldukça önemlidir. Kurumsal kimlik de kullanıcıların markaya olan sadakatini üst düzeye çıkarır.
Kurumsal kimlik; kurumsal iletişim, kurumsal davranış ve görsel göstergelerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkar. Hedef kitlenin gözünden bir “Kurumsal İmaj” oluşturulur. Kurumsal imajın olumlu olması kurumun itibarı açısından oldukça önemlidir.
Kurumsal kimlik oluşturma sürecinde firmalar kurumsal kimlik tasarımına özen göstermeli ve kurumsal kimlik için uzman kişilerle çalışmalıdır. Hedef kitle ile kurumsal kimlik bağdaşacağından ve müşteri davranışının buna göre şekilleneceğinden kurumsal kimliğin oluşturulması gerekir.
Kurumsal Kimliği Belirleyen Unsurlar Nelerdir?
- Kurumun misyonu
- Şirketin kuruluş amacı
- Şirketi kuran değerler
- Kendinizi rakiplerinizden nasıl ayırıyorsunuz?
- Kurumun insanlarla iletişimi
- Kurumu özel kılan unsurlar
- Şirketi 3 kelimeyle nasıl tanımlarsınız?
- Şirketin ön plana çıktığı konular
Kurumsal Kimliğin Oluşturulma Süreci
Kurumsal kimliğin oluşturulması belirli bir süreci kapsıyor. Kurumsal kimlik doğru analizler yapılarak oluşturulmalıdır. Analiz yapılmadan kurumsal kimlik oluşturulması ileride sıkıntıların oluşmasına neden olacaktır.
Kurumsal kimliği oluşturmaya başlamadan önce sürecin nasıl işleyeceğinin bilinmesi gerekiyor. Yapılacak tüm işlerin belirlenmesi ve onaylanması oldukça önemlidir. Firmalar öncelikle neler istediğini belirlemelidir.
- Kurumsal kimlik misyonunuzu belirleyin.
- İş planlarını inceleyin.
- Kimlik fikirleri yaratma misyonunu ortaya koyun.
- Kurumsal kimliği oluşturmadan önce müşterilerinize firmanız ile ilgili sorular yönlendirin.
Başarılı Bir Kurumsal Kimlik Nasıl Oluşturulur?
Marka Adının Oluşturulması
Marka adı, kurumsal kimliğin oluşturulmasındaki ilk aşamadır. Güçlü bir marka adı belirleyerek başarıyı yakalamanız mümkündür. Marka adı belirlerken kolay telaffuz edilebilir olması ve görsel öğelerle birlikte hoş bir görüntü oluşturmasına dikkat etmek gerekir. Marka isminin akılda kalıcı olması da oldukça önemlidir.
Logo Tasarımı
Kurumsal kimliğin oluşturulmasında marka adından sonra en önemli nokta şirket logosunun oluşturulmasıdır. Markalaşma sürecinin hızlandırmak için logo tasarımı üzerinde durmak ve güçlü bir logo tasarlamak gerekir. Logo tasarımı sırasında logonun sahip olduğu renkler, yazı fontları ve yarattığı etki önemlidir. Potansiyel müşterilerin ilgi uyanmasını sağlayacak türden logo tasarımları ürün ve hizmetlerin daha fazla ilgi görmesini sağlayacaktır. Bu nedenle, logo tasarlarken bu alanda uzman kişilerle çalışmalısınız.
Marka Sloganının Oluşturulması
Marka sloganı firmayı en iyi anlatan slogan olması gerekir. Marka sloganının iyi seçilmesi kurumsal kimliğin güçlenmesine katkı sağlar. Kurumsal kimliğin güçlenmesiyle pazar potansiyeliniz artıracaktır.
Marka sloganı oluştururken kesinlikle bu sloganda zihinde prestij ve güven oluşturacak terimlerden yararlanmalısınız. Güçlü bir marka sloganı akılda kalacağı ve olumlu etki yaratacağı için müşterilerin işletmeye olan ilgisini artıracaktır.
Diğer Kurumsal Kimlik Ögeleri
Diğer kurumsal kimlik ögeleri arasında şunlar yer alıyor:
- Kartvizitler
- PowerPoint sunumlar
- Tabela ev kısa filmler
- Broşürler
- Reklamlar (Online ve diğer reklam türleri)
Kurumsal kimliğinizin güçlenmesini sağlayacak çalışmalar pazarınızın genişlemesine ve müşteri kazanmanıza yardımcı olacaktır. Kurumsal kimliği güçlendirmek için tüm bu adımların doğru ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini unutmamalısınız.