Kuantum bilişim ya da İngilizce tanımıyla Quantum Computing, son birkaç yıldır çalışmaları yapılan ve her geçen gün adını daha sık başladığımız bir teknolojidir. Alıştığımız teknolojiler yerini daha hızlı ve güçlü sistemlere bırakırken, kuantum teknolojisi yaygınlaştıkça etkileri daha fazla gözlemlenecek.
Dünya hızlı bir şekilde İkinci Kuantum Devrimi’ne doğru ilerliyor. Günümüzde hazırlık ve ilk uygulama çalışmaları yapılan kuantum teknolojisinin geleceği şekillendirmesi bekleniyor. Günümüzde kullanılan bilgisayarların yaptığı her işlemi yapabilen kuantum bilgisayarlar, modern bilgisayarlarda yapılamayan görevlerde başvurabileceğimiz makineler olarak karşımıza çıkıyor. Çok hızlı bir biçimde çalışabilen kuantum bilgisayarlar, karmaşık matematiksel işlemleri çözmek için oldukça ideal bir teknolojidir.
Kuantum Teknolojisi Nedir?
Kuantum bilişim, bugünün bilgisayarlarından büyük ölçüde farklı şekilde çalışıyor. Klasik bilgisayar, her bitin sıfır ya da 1’i temsil ettiği, bitleri kullanarak bilgileri işler. Bir kübit, 1,0 veya aynı anda her ikisini de temsil edebilir. Buna da ‘superposition’ (üstdüşüm) adı verilir. Diğer kuantum etkilerinin yanı sıra, bu özellik kuantum bilgisayarlarının bazı hesaplamaları normal bilgisayarlara göre çok daha pratik bir şekilde yapılmasını sağlıyor.
Son yıllarda kuantum bilişim teknolojileri alanında önemli gelişmeler yaşandı. IBM Quantum Experience erişimi kullanıcılara sunularak işletmelerin ve kuruluşların teknolojinin potansiyelini görmelerini sağladı. Üniversiteler için kuantum bilişim ve ilgili konularda eğitimlere yer verilmesi ve öğrenciler için geleceğin önemli teknolojilerinde yeni kariyer yollarının açılması, bu teknolojinin geleceğimiz açısından ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
Kuantum Teknolojisi Neler Getiriyor?
Evrensel kuantum bilgisayar, herhangi bir bilişim işlemini gerçekleştirmesinin yanı sıra, bilim ve iş dünyası açısından da karmaşık işlemler için kullanılan bir teknoloji halini alacak.
Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlardan ayrı olarak kübitlerle işlem yapar ve veri saklar. Bu nedenle, hesaplamaları süper bilgisayarlardan bile hızlı bir biçimde gerçekleştirirler. Hızlı bilgisayarlara gereksinim duyulan havacılık ve tıp gibi alanlarda birçok sorunun hızlı çözülmesine olanak sağlar.
Kuantum bilgisayarlar, bit bazlı işlem yapan geleneksel bilgisayarlar yerine sorunların tümünü tek seferde ele alıyor. Bu nedenle, finans hizmetlerinden milli güvenlik konularına kadar birçok alanda önemli adımlar atılması hedefleniyor. Kuantum teknolojisi ile çok sayıda verinin kısa zamanda analiz edilmesi sonucu, makine öğrenme ve yapay zekâ unsurlarının çok daha akıllı ve pratik bir biçimde çalışması bekleniyor.