Sosyal medya platformları, Covid-19’li ilgili haberlerin küresel çapta yayılmasında önemli bir rol oynadı. Bu kadar geniş kapsama sahip ve bilgi dağıtımı üzerindeki genel güçle, birçok platform hastalık hakkında güncel bilgileri paylaşmak, çevresinde ve ülkesinde yaşananları aktarmak ve dünyadan bilgi almak amacıyla sosyal medyayı sıklıkla kullandı.
Covid-19 sürecinde tüm dünya daha önce alışık olmadığımız bir düzende yaşamımızı dönüştürürken, kişisel alışkanlıklarımız ve tercihlerimiz yeniden şekilleniyor. Sadece aktif sosyal yaşantılarımızdaki alışkanlıklar değil, dijital dünyadan da beklentilerimiz tam anlamıyla başka bir boyut kazanmış durumda.
Özellikle sosyalleşmenin kısıtlandığı bu dönemde, kullanıcılar sosyal medya kanallarını sosyalleşmekten daha çok doğru bilgiye erişim için tercih ediyor. Sosyal medya platformlarına sahte ve yalan haberlere karşı büyük sorumluluk düşüyor. Sosyal medya platformlarının doğru bilgiye erişimde aldığı önlemleri sizler için araştırdık.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de Covid-19 salgınının görülmesinden itibaren, kullanıcıların %61’i sosyal medya kanallarında daha fazla vakit geçirmeye başladı. Kullanıcıların %51’i sosyal medyayı güncel bilgilerden haberdar olmak amacıyla kullandıklarını dile getiriyor.
Koronavirüs Sırasında Sosyal Medya Platformları
Sosyal medya platformları, koronavirüs salgınının etkilerini ciddiye alıyor ve yalnızca koronavirüsün ciddiyeti hakkında farkındalık yaratmak için değil, aynı zamanda pandemi sürecinde yanlış bilgilerle mücadele etmek için önlemler alıyorlar.
Facebook, sosyal ağı aylık olarak kullanan 2,5 milyar insan için yönetim kurulu genelinde yanlış bilgilerle mücadele etmek için sıkı önlemler aldı. İnsanlar güncel olaylardan haberdar olmak için giderek daha fazla sosyal medyaya yöneldi. Bu nedenle, sahte ve yalan haberlerle mücadele sosyal medya platformları için oldukça önemli bir hale geldi.
Bu süreçte yanlış ve sahte haberlerin yayılımının önüne geçmek amacıyla sıkı önlemler alan İnstagram, kendi kendine izolasyonu teşvik ediyor.
WhatsApp, yanlış ve sahte haber ve bilgilerle mücadele etmek için kullanıcılara Covid-19’la ilgili güncel bilgileri alabilecekleri bir alan sağladı. Facebook’un sahip olduğu mesajlaşma uygulaması WHO, UNICEF ve UNDP ile ortaklaşa Koronavirüs Bilgi Merkezi’ni başlattı.
Kullanıcılarını yanlış bilgiden korumak ve virüsün yayılımını etkileyebilecek tweetleri yasakladı.