Teknoloji çağında yaşadığımız göz önünde bulundurulduğunda yazılımın hayatın oldukça önemli bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Yazılım şirketleri her geçen gün insanların hayatını kolaylaştıran yeni bir program ile kullanıcıların karşısına çıkıyorlar. Ortaya çıkan yazılımların teknoloji ve insan ihtiyaçları ile paralel olarak geliştirilmesi gerekiyor. Bunları yapmak için de iyi bir yazılım geliştiricisine ihtiyaç duyuluyor. İyi bir yazılım geliştiricisi olmak için sahip olunması gereken belli özellikler vardır. Bu kapsamda gereken özellikleri aşağıdaki başlıklarda bulabilir, çalışmalarınızı daha sistemli şekilde yürütebilirsiniz.
Meraklı Olmak
Meraklı olmak başarılı yazılım geliştiricilerinin en önemli özelliklerinden birisidir. Meraklı bir yazılımcı, sürekli olarak sistemi nasıl daha iyiye götüreceğini araştırır. Yazılım geliştirmeye devam ettikçe içinizdeki merak duygusu artarak kendini göstermeye devam etmelidir.
Başarılı bir öğrenme sürecinin en önemli basamağı meraklı olmaktır. Merak eden yazılımcı, yapacağı denemelerle yeni yaklaşımlar, kavramlar ve araçları tespit eder. Bu alanda sürekli çalışan yazılımcı nerede yanlış yaptığını anlar, sistemi daha ileri götürmenin yollarını arar ve bulur.
Meraklı olmanız, sürekli deneylerle sistemin artı ve eksilerini tespit etmenize imkân sağlayacaktır. Zaman içerisinde ilerlemenizin merak duygusu ile doğru orantılı olduğunu göreceksiniz.
Öğrenmeye Açık Olmak
Yazılım geliştirmede, geliştiricinin öğrenmeye açık olması kariyeri açısından hayati öneme sahiptir. Belirli bir disiplin ve müfredatla öğrenme sürecini takip etmeye açık olmalısınız. Yazılım geliştirme sürecinin her aşamasında ve her projede yeni bir şeyler öğrenirsiniz. Projenin belirli bir safhasında cesaretinizin kırıldığını hissedebilirsiniz. Bunun doğal ve geçici olduğun bilmeniz, öğrenme motivasyonunuzu da yüksek tutacaktır.
Yazılım geliştirme süreci her zaman heyecan verici ve eğlenceli olmayabilir. Aynı şeyleri tekrar tekrar yapmak can sıkıcıdır. Geliştirdiğiniz yazılım, sadece bildiklerinizi tekrar uyguladığınız bir proje olsa da size çok şey öğretebilir. Pratik yaptığınız ve öğrenmeye açık olduğunuz sürece içinde bulunduğunuz süreç size çok şey kazandıracaktır.
Her geliştiricinin yazılım alanında kendine özel ipuçları ve pratik çözüm önerileri vardır. Çevrenize karşı duyarlı olup meslektaşlarınızın tavsiyelerini dikkate aldığınızda öğrenme sürecinin çok daha verimli şekilde gerçekleştiğini ve kısa sürede sonuca ulaştığınızı görebilirsiniz. Çevrenizden edindiğiniz tavsiyeleri kendi becerilerinizle birleştirdiğinizde ortaya harika ürünler çıkacaktır.
Özellikle yazılım geliştirmeye yeni başlayan yazılımcılar gece gündüz kod yazacaklarını düşünürler. Aslında yazılım geliştirme sürecinde asıl zaman alan kısım başkalarının yazdığı kodları incelemek ve anlamaktır. Çoğu yazılım sıfırdan geliştirilmez. Projenizde bu eski kodlardan istifade etmeniz hem size zaman kazandıracak hem de öğrenme sürecini destekleyecektir.
Sabırlı Olmak
Sabırlı olmak, tüm sistemlerin doğru şekilde geliştirilmesi için önemli bir özelliktir. Her şeyin istediğiniz gibi ilerlemesi sürekli mümkün olmayabilir. Karşılaştığınız sorunlarda büyük bir sabır örneği göstererek sorunun üstesinden gelebilmelisiniz. Bunun için de zamana ihtiyacınız olacaktır. Sabırlı olmak, yazılımın belirli bir geliştirme süresi olduğunu kabul etmeyi gerektirir. Aceleci davranmak, yazılım geliştirilmesi sırasında sıklıkla hatalara davetiye çıkartır.
Sürekli hatalar yaparak bu hatalardan ders çıkarmanız ve ısrarla gelişim sürecine dâhil olmanız gerekir. Gelişmiş yazılım ve sistemlerin tamamının yoğun bir azim ve sabır sonucunda ortaya çıktığı bir gerçektir.
Yazılım geliştirme sürecinde yaptığınız hatalardan dolayı çok fazla zaman ve para kaybetmiş olabilirsiniz. Karşılaştığınız olumsuzluklara rağmen büyük bir sabırla projenizi geliştirmeye çalıştığınızda uzun vadede daha iyi sonuçlar aldığınızı göreceksiniz.
Detaylara Dikkat Edebilmek
Yazılım geliştirme, kodlarla parça parça bir makine inşa etmeye benzer. Yazılımın doğru şekilde işlemesi için sistemin gelişimi ve kurgulanması esnasında tüm ayrıntılara dikkat edilmesi gerekir. Ayrıntılara dikkat edildiğinde hata yapma ihtimali düşer. Projenizi parçalara ayırarak aşamalı olarak geliştirmek, hata yapma ihtimalini de en aza indirecektir. Zaman zaman bütüne, zaman zaman da parçalara odaklandığınızda detayları daha iyi analiz edebilirsiniz.
Ayrıntıları göz ardı etmek, tüm yazılımın hata vermesine ya da istenen performansta çalışmamasına neden olabilir. Yazılım geliştirmesi için kullanılan her 1000 kod satırında ortalama 15-50 hata yer alır. Bu hataların birçoğu tek bir virgül ya da mantık hatasından kaynaklanır. Küçük bir hatanın dahi yazılımın çalışmamasına sebebiyet verdiği düşünüldüğünde ayrıntılara dikkat etmenin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır.
Ayrıntıları gözden kaçırmamak, yazılım alanında edinilen tecrübe ile de doğru orantılıdır. Ne kadar çok kod yazdıysanız ve yazılım gelişim projelerinde çalıştıysanız basit hatalar yapma ihtimaliniz de o kadar düşük olacaktır. Ayrıntılara dikkat etme konusunda ilk etapta zorlanabilirsiniz. Fakat ilerleyen süreçte daha hatasız projelere imza atacağınıza emin olabilirsiniz.
Hataları Kabul Edebilmek
Bir yazılımın geliştirilmesinde hata yapabileceğinizi ve bunlardan ders çıkarmanız gerektiğini baştan kabul etmeniz gerekir. Hata olmadan gelişimden bahsedilemez. Bazı hatalar basit ve kabul edilebilir nitelikte iken bazılarıysa ağır sonuçlar doğurabilir. Hangi seviyede olursa olsun, hatanın kabul edilerek tekrarlanmaması için neler yapılabileceği araştırılmalıdır. Asıl gelişim, bu araştırmalar ile başlayacaktır.
Kurumsal seviyede geliştirme yapan tüm yazılımcılar hatanın, ticari hayatın bir parçası olduğunu bilir. Yeni bir şey denemeseniz dahi yazılımda kullandığınız kodlarla ilgili hatalar alabilirsiniz. Bu durumun her zaman büyük bir sorun olmadığı, sadece yazılımın daha iyi hale getirilmesi için karşılaşılan olağan durumlar olduğunun bilincinde olmalısınız.
Hataları ne kadar erken tespit edip gerekli tedbirleri alırsanız vakit kaybınız da o kadar az olacaktır. Bunun yanında gerekli tespitleri zamanında yaparak olası motivasyon kayıplarının da önüne geçebilirsiniz. Hatalar karşısında sinirlenip, yazılım geliştirme aşamalarına zarar verebilir, hatta vazgeçmeyi bile düşünebilirsiniz. Karşılaşılan problemlerin sizin için yeni şeyler öğrenme fırsatı olduğunu bilmelisiniz.
Problem Çözücü Mantaliteye Sahip Olmak
Yazılım geliştirmede problem çözücü bir mantaliteye sahip olmak oldukça önemlidir. Küçük ya da büyük her türlü hatanın bir çözüm yolu vardır. Karşılaşılan sorunlarda tıkanıp kalmamak ve gelişim aşamasını sekteye uğratmamak esastır. Geliştirme aşamasında mutlaka problemler ortaya çıkar. Bu nedenle karşılaşılan soruna kısa sürede adapte olmanız gerekir. Problem çözme tekniklerinin tam olarak ve doğru yerde uygulanması, projenin geliştirilmesindeki motivasyonu da olumlu anlamda etkileyecektir.
Her türlü sorunun birden fazla çözüm yolu olabilir. Problemin giderilmesinde en kısa ve en etkin yolun kullanılması her zaman optimum çözüm olarak görülür. Bunun yanında, karşılaştığınız sorunla ilgili daha önce denenmemiş bir çözüm yolu tercih etmeniz durumunda ekstra zaman ve yaratıcı güce ihtiyacınız olacaktır. Daha önce bu sorunla karşılaşan geliştiricilerin tecrübesinden istifade ile sorunun kısa süre içerisinde üstesinden gelebilirsiniz.
Bazı araştırmacılar problem çözme becerisinin doğuştan geldiğini düşünür. Çözüm arama eğilimi de bu kapsamda değerlendirilebilir. Problem çözme becerisinde yetersiz olduğunuzu düşünüyorsanız da alacağınız tedbirlerle bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Sorunlar karşısında klasik kalıpların dışına çıkarak ve meslektaşlarınız ile işbirliği içinde sorunların çok daha kısa süre içerisinde çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Sonuç olarak başarılı bir yazılım geliştirici olmak için ciddi bir emek sarf etmelisiniz. İyi bir mesleki tecrübe kazanmanız yıllar alacaktır. Bununla birlikte hedefleriniz konusunda net ve kararlıysanız istediğiniz başarı seviyesine ulaşma şansınız çok yüksektir.
Yazılım geliştirmenin başlangıç aşamasında kolay hedefler belirlerseniz kendinizi geliştirmeniz çok daha hızlı olacaktır. Bu sayede karşılaşacağınız sorunlarla baş edebilir, motivasyonunuzu kaybetme riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Yavaş yavaş hedeflerinizi yükselterek yeni projelerde başarı şansınızı artırabilirsiniz. Kariyer basamaklarını çıkmakta acele etmezseniz mesleki tecrübede de arzu ettiğiniz seviyeye ulaşabilirsiniz.