Teknoloji günümüzde hayatımızı şekillendirmeye devam ediyor. Teknolojinin hemen her alanda kullanılmaya başlaması, eğitim sektörünü de etkiliyor. Geleneksel eğitim yöntemleri artık teknoloji ile birleştirilerek eğitim sisteminin zenginleştirilmesi hedefleniyor. Özellikle, yaşanan COVİD -19 salgınının ardından açıklanan hibrit eğitim modeli ebeveynler tarafından merak konusu oldu. İşte hibrit eğitim programına dair merak edilenler…
Hibrit Öğrenme Nedir?
Hibrit eğitim modeli, geleneksel eğitim yönteminin online eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi ve birlikte kullanılması olarak tanımlanabilir. Karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak bilinen harmanlanmış öğrenme, kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim metotlarının geleneksel öğrenme ortamında kullanılmasına olanak sağlıyor.
Hibrit öğrenme, çağın gereği olan teknolojiyi verimli bir şekilde kullanmayı esas alıyor. Yapılandırmacı yaklaşıma yer veren eğitim şeklinde öğretmenin kullandığı yöntemlere ek olarak, eğitim teknolojileri derslerle harmanlanıyor. Hibrit eğitim, çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze eğitim eklenmesi olarak da düşünebiliriz.
Özellikle COVİD -19 salgınından sonra geleneksel eğitim yöntemlerinin bir kenara bırakılarak online eğitim verdiğini göz önünde bulundurursak, geleneksel eğitim yöntemlerinin artık eskisi kadar tercih edilmeyeceği düşünülüyor.
Hibrit Eğitim Modelinde Rol Model Ülkeler Hangileridir?
Hibrit eğitim modeli aslında uzaktan eğitim modeli ile benzerlik gösteriyor. ABD, İngiltere, Almanya, Kanada gibi ülkeler uzaktan eğitim modelini kullanıyor. Bu ülkeler, uzaktan eğitim modelini dönüştürerek hibrit bir eğitim sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Türkiye’de ise bu sistem COVİD -19 salgını sonrası gündeme geldi. Hibrit eğitim modelinin uygulamaya konulabileceği belirtildi. Türkiye’de hibrit eğitim modeli henüz yeni yeni duyulmaya başlayan bir model olarak karşımıza çıkıyor. Bu eğitim sistemini kullanan ve rol model ülkeleri inceleyerek ve analiz yaparak uygulamaya konulması hedefleniyor.
Hibrit eğitim modelinde geleneksel eğitim metotlarını desteklemek yerine, çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliğini artırmak amacıyla çevrimiçi derslere ek olarak yüz yüze eğitim veriliyor.
Hibrit eğitim modelinde ders içeriklerinin düzenlenerek eğitmenlerin ve öğrencilerin kaynaklara ulaşmasının sağlanması, uzaktan ve harmanlanmış uygulamaların verimliliğini etkileyen faktörlerin ortaya çıkarılması gibi yöntemler bu modelde uygulanabiliyor.
Hibrit Eğitim Modeli Öğrenciyi Nasıl Etkiler?
Hibrit eğitim modeline öğrencinin adaptasyonu ve bu uygulamaya geçtikten sonra bu modelle öğrenim görece öğrencilerin psikolojik durumlarının ele alınması oldukça önemli. Bu zamana kadar yüz yüze eğitim almış, daha sonra salgın nedeniyle uzaktan eğitim görmüş öğrencilerin hibrit eğitim modeline uyum sağlaması ve bu modeli benimsemesi gerekiyor. Bu modelle öğrencilerin kendileriyle daha çok baş başa kalacakları ve bununla nasıl başa çıkacakları konusunda yardım almaları gerekiyor.
Bu durumda, öğrencinin veli ve öğretmen tarafından takip edilmesi ve bu süreçte destek olunması gerekiyor. Veliler ve öğretmenlerin bu süreçte öğrencilere yol göstererek, yanında yer almalılar. Bu eğitim modelinin uygulanabilmesi için öğrencinin bu sisteme uyum sağlayabilmesi oldukça önemli.