Firebase 2011 yılında bağımsız olarak kurulan ve 2014 yılında Google tarafından satın alınmış, kuvvetli bir kullanıcı deneyimine ve güvenliğe sahip uygulamalar oluşturmanıza yardımcı olan bir geliştirici platformudur. Backend-as-a-Service (BaaS) olarak tanımlanan bu platform, arka-yüz geliştiriciliğine ihtiyaç duymadan mobil ve web uygulamaları geliştirebilmenizi sağlayan bir çok hizmet ve araç barındırır. Özellikle veri depolama ve güvenliği konusunda oldukça kolaylık sağlayan Google Firebase her boyutta binlerce şirket tarafından tercih edilmektedir.
Firebase Ne İçin Kullanılır?
Firebase’in çeşitli ürün ve özelliklerinden faydalanarak uygulamanıza dair sorunları çözebilir, eksikliklerini giderebilir ve uygulamanızı daha hızlı-güvenli hale getirebilirsiniz. Geliştiricilerin çözüm olarak Firebase’e başvurduğu en yaygın kullanım alanlarından bazıları şunlardır:
- Doğrulama. Firebase’in veri doğrulama servisi olan Firebase Authentication’ı kullanarak uygulamanız için hem daha güvenli bir kayıt olma sistemi hem de kullanıcılara Facebook, Twitter, Google, GitHub gibi platformlarda mevcut olan hesapları ile doğrudan giriş yapma imkanı sunabilirsiniz.
- Kişiselleştirme. Kullanıcıya dair Google Analytics verileri ile uygulamanızı kullanıcının dil, konum gibi çeşitli tercihlerine uyum sağlayacak hale getirebilirsiniz.
- Gerçek zamanlı veri tabanı. Realtime Database özelliği ile uygulamanıza kullanıcılar arası sohbet, canlı destek ekibi gibi özellikler ekleyebilir, kullanıcıların uygulamanızdan anlık bildirim almasını sağlayabilirsiniz.
- Güvenlik. Kendi sunucularınızı kurmaya gerek duymadan Firebase’in sunduğu API ile kullanıcılarınıza hem hızlı hem de güvenli bir biçimde uygulama içi alışveriş imkanı sunabilir; resimler, dosyalar ve ödeme bilgileri gibi özel verileri güvenle depolayabilirsiniz
- Para Kazanma. Google Analytics ve Firebase Remote Config özelliğini bir arada kullanarak uygulama içi reklamlarınızı optimize edebilir, kârınızı artırabilirsiniz.
- Optimizasyon. Firebase Performance Monitoring aracını kullanarak uygulamanızın cihaz performansına dair bilgi alabilirsiniz.
- Hız. Firebase Remote Config aracı ile kullanıcılarınızı güncelleme yapmak zorunda bırakmadan eş zamanlı olarak uygulamanızda düzenleme yapabilirsiniz.
Firebase’in Avantajları
Firebase halihazırda var olan uygulamanızı entegre ederek kullanabileceğiniz bir ürün olmanın yanı sıra bir uygulama geliştirme platformudur. Uygulamanızı bu platformu kullanarak geliştirmeye başlamanızın size başlıca katkıları şunlardır:
- Veri tabanı performansı. Uygulamanızı, veri tabanı olarak Alibaba, trivago gibi devasa boyutlarda veri akışının olduğu şirketlerin de tercih ettiği Firebase platformunun NoSQL veri tabanını kullanarak geliştirmek işletmeniz ve uygulamanız büyüdükçe performans, depolama alanı, güvenlik zaafları gibi sorunlar ile karşılaşmamanızı sağlar.
- Kolay ve hızlı geliştirme. Firebase’in sağladığı temel arka-yüz fonksiyonlarını kullanarak uygulamanızı daha kolay ve daha az geliştirme süresi ile hazırlayabilirsiniz.
- Kişiselleştirme ve Para Kazanma. Firebase Google’ın sahip olduğu bir platform olduğu için kolaylıkla uygulamanızı Google Ads, Google Analytics gibi diğer Google araçları ile entegre edebilir, bu sayede kullanıcılara tercihlerine uygun reklam ve içerik göstererek hem kullanıcı deneyimini geliştirip hem de kârınızı artırabilirsiniz.
- Ücretlendirme. Uygulamanız belirli bir kullanım kotasına ulaşana kadar Firebase platformu ücretsizdir. Bu sayede kâr getirecek popülerlikte olmayan uygulamalarınız için masrafınız da olmaz.
Firebase’in Dezavantajları
Google Firebase her ne kadar birçok platformda çalışabilir ve birçok uygulamaya entegre edilebilir olsa da, uygulamanızın yapısı ve ihtiyaçları doğrultusunda sizin için en iyi tercih olmayabilir. Aradığınız hizmet için en uygun alternatifin Firebase olmaması ihtimaline karşın bilmeniz gereken zayıflıkları şunlardır:
- Özel ve karmaşık sorgu. Firebase, veri tabanının dizaynı dolayısıyla veri tabanıyla etkileşime geçerek çalışan karmaşık fonksiyonlar konusunda sorun oluşturabilir. Özellikle SaaS (hizmet olarak yazılım) amaçlı uygulamalarınız için Firebase kullanımı önerilmemektedir.
- Üçüncü parti araç kullanımı. Firebase Google’ın araçları başta olmak üzere diğer üçüncü parti hizmet ve araçlar ile de entegre olabilecek şekilde tasarlanmıştır. Eğer uygulamanızda üçüncü parti bir araç kullanmak gibi bir planınız yok ise Firebase sizin için en iyi seçim olmayabilir.
- Uyumluluk problemleri. Bir Google ürünü olması dolayısı ile Firebase genellikle Android cihazlara odaklı hizmet verir. Uygulamanız iOS gibi Android harici bir platform için yazılmış ise Firebase’in tüm hizmetlerinden yararlanamayabilirsiniz.
- Platform bağımlılığı. Firebase, her ne kadar uygulama geliştiriciliği konusunda size çok büyük kolaylık sağlıyor olsa da, bu platformda oluşturduğunuz uygulamaların temelde Firebase platformuna bağımlı uygulamalar olması muhtemeldir. Gelecekte Firebase’de geliştirdiğiniz uygulamayı bu platformun dışına çıkarmak isterseniz sorun yaşayabilirsiniz.
Firebase Ücretleri
Firebase platformu, Spark Plan adı verilen fiyatlandırma planı ile aylık 10000 Doğrulama, 5GB Bulut Depolama alanı gibi belirli bir kota dahilinde olmak üzere tüm kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ayrıca tamamen ücretsiz Spark Plan ile dahi platformun Analytics, Bulut Mesajlaşma, Bildirim oluşturucu, Uzaktan Yapılandırma, Uygulama Dizine Ekleme, Dinamik Bağlantılar ve Kilitlenme Raporlama gibi araçlarından sınırsız olarak yararlanabilirsiniz.
Uygulamanızın Spark Plan dahilindeki kotalardan birini aşması durumunda ise Blaze Plan adı verilen fiyatlandırma planını kullanmanız gerekir. Bu planda sadece Spark Plan dahilinde size verilen kotayı aştığınız hizmet (Doğrulama, Bulut Depolama, Sunucu vb.) için ve sadece uygulamanızın ihtiyaç duyduğu miktarda ödeme yaparsınız. Google Firebase’in kendi Blaze Plan fiyat hesaplayıcısını kullanarak Firebase kullanmanız durumunda ödemeniz muhtemel ücreti hesaplayabilirsiniz.