Projeleriyle adından söz ettiren Tesla Motor ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Elon Musk insan beyni ile yapay zekayı buluşturan yeni şirketi Neuralink’i tanıttı. Yeni proje Neuralink özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Peki, yapay zeka ile beyin doğrudan birleştirilebilir mi?
Elon Musk kuşkusuz çağımızın en vizyoner girişimcilerden biridir. Uçuk projeleri hayata geçirmekte oldukça başarılı olan Elon Musk, hayallerini tek tek gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Otonom elektrikli arabalarıyla Tesla Motor, uzayda başarılı çalışmalara imza atan SpaceX ile başarılı projelere imza attı.
Elon Musk’ın projelerinden biri de Neuralink şirketi ile insan beyni ile bilgisayarları özel bir çiple birleştirmek. Sıradan bir insanı süper zeki yapacak “beyin çipi” tasarlayan Neuralink, insan beynine yerleştirilecek olan çiplerle özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor.
Elon Musk akıllı robotlar ve yapay zeka ile kendini gösterecek süper zekanın insan türünü yok edebileceğine inanıyor. Ona göre bunu önlemenin en iyi yolu insanların süper zeka olmasını sağlamak. Musk, insanların gelecekte ortaya çıkacak süper zeki robotlarla daha iyi anlaşmasını sağlamak için bizzat insan beynini süper bilgisayara dönüştürmeyi amaçlıyor.
Neuralink, beyin ile bir bilgisayar arasında doğrudan iletişim kurmaya yarayan BMI (Brain-Machine Interface/ Beyin-Makine Arayüzü) teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bu teknolojinin amacı, beyinden makineye ya da beyinden beyine doğrudan veri transferi sağlamaktır. Beyin içerisine yerleştirilen çiplerle insan zihninin depolama kapasitesi arttırılması hatta insan zihninin direkt internete bağlanması amaçlanıyor.
Elon Musk Teknolojinin Sınırlarını Zorluyor
Neuralink’in üzerinde çalıştığı beyin çipi, bugün felçli hastalara hareket kabiliyeti kazandırmak için kullanılan beyin çiplerinin daha gelişmiş versiyonları olarak tasarlanıyor. Şu an felçli hastalara yönelik çözümler sunmayı amaçlayan Neuralink gelecek yıllarda Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara çözüm geliştirmeyi planlıyor.
Neuralink’in geliştirdiği cihaz, saç telinden daha ince esnek iplere bağlı 3 binden fazla elektrot içeren küçük bir çubuktan oluşuyor. Cihaz, bin kadar nöronun aktivitesini gözlemleyebiliyor. Şirkete göre bu çipin avantajı, beynin belirli bölgelerini hedef almak için kullanılabilmesidir.
Beyin-makine arayüzleri, teknoloji dünyasında heyecan yaratan çalışma alanlarından biri ve Neuralink dışında bu konu üzerinde çalışmalar yürüten birden çok akademik kurum ve girişim bulunuyor. Teknoloji girişimcisi Bryan Johnson tarafından kurulan Kernel adlı şirket de insanın kavrama gücünü geliştirmeye çalışan şirketlerden yalnızca biridir.
Gelecekte insan ve yapay zekanın birleşmesi yeni duyduğumuz türden bir haber değil. Ancak bu anlamda somut adımların atılması ve heyecan veren gelişmelerin yaşanması yapay zeka ile insan birlikteliğine bizi bir adım daha yaklaştırıyor. Kulağa bir bilim kurgu filmi senaryosu gibi gelse de bu durumun yakın geleceğimizin gerçekliği olduğunu söyleyebiliriz.