Teknolojinin her geçen gün baş döndürücü bir şekilde ilerlemesi, kentleşme ve dijital dünyanın özellikle pandemi döneminde hayatımızın önemli bir kısmını oluşturması bağımlılıkları da beraberinde getiriyor. Sosyal medya, internet ve oyun bağımlılığı çağımızın önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Bilgisayar ve internet pek çok alanda yaşamımızı kolaylaştırırken, oyun ve sosyalleşme aracı olarak gittikçe yaygınlaşan bir mecra halini almıştır. Dijital oyun sektörünün hızlı gelişimi, hemen her yaşta kullanıcıyı kendine çekmeyi başarmıştır. Dijital oyun sektörünün geniş yelpazesindeki oyunlara gençler yoğun ilgi göstermekte ve oyun oynayarak geçirdikleri vakit giderek artmaktadır.
Çocukların küçük yaşta bilgisayar, tablet ve telefonla tanışması ve kontrolsüz bir şekilde kullanması, oyun bağımlısı olmasına neden olabilmektedir. Dijital oyun bağımlılığı her yaşta olabileceği gibi özellikle çocuklarda uzun süre kullanım yüzünden sorumluluklarını aksatma ve oyunu kendi hayatlarıyla ilişkilendirmeleri söz konusudur.
Dijital Oyun Bağımlılığının Birey Üzerindeki Etkileri
Dijital oyunların kullanıcı üzerindeki en önemli etkileri, psikolojik ve fizyolojik bağımlılık olarak tanımlanabilir. Dijital oyun bağımlılığı, sosyal ya da duygusal problemlere sebep olduğu halde, kişinin bilgisayar ve video oyunlarını aşırı derece oynaması ve aşırı derece oynamasına engel olamaması en çok görülen belirtilerdir. Dijital oyun bağımlılığı, oyunda geçirilen zamandan daha çok, olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
Oyun bağımlılığının nedenleri incelendiğinde;
Oyunda zaman geçirme
Oyun oynanmadığı zaman üzüntü, endişe gibi semptomların görülmesi
Oyun oynamaktan bir türlü vazgeçememe
Etrafında yaşananlara rağmen oyun oynamaya devam etmek
Olumsuz durumların üstesinden gelmek için oyun oynama isteği
Dijital Oyunların Olumlu ve Olumsuz Etkileri
Olumlu Etkileri
Çocukların dijital oyunları oynarken aslında hem algı hem de bilişsel yeteneklerini gelişiminin yanı sıra motor becerilerin de gelişimi söz konusudur.
Dijital oyun oynarken çocuklar karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirir, ekip çalışmasını öğrenir ve algılama yeteneği daha açık hale gelir.
Dijital oyunların oluşturduğu rekabet ortamı, çocuğu stratejik olarak düşünmeye yönlendirmektedir. Kazanma ve başarı duygusuyla birlikte, bu durum kendine olan güvenin artmasına sebep olur.
Dijital oyunlar çocuklara daha çok odaklanmayı, plan yapmayı ve hedefe ulaşmak için karmaşık olaylarla mücadele edebilme yeteneği sağlar.
Olumsuz Etkileri
Dijital oyunların başında saatlerce oturmak, başta obezite olmak üzere uyku problemleri, baş ağrıları, göz kuruluğu, el ve bilek rahatsızlıkları, kas ve iskelet sistemlerinde düzensizliklerin artması gibi nedenlere yol açabilmektedir.
Şiddet içerikli dijital oyunlar, çocuklarda öfkeli ve saldırgan davranışların tetiklenmesine sebep olabilmektedir.
Dijital oyunlarda çok fazla zaman geçiren çocukların belirli bir süre sonra dışarı çıkmak ve sosyalleşmek istememe gibi problemler ortaya çıkabilir.
Dijital oyunlarla harcanan zaman, çocukların derslerin aksamasına ve zayıf bir akademik dönem geçirmesine sebep olabilmektedir.