Teknoloji alanındaki iş açığının hızla yükselmesi sonucunda bootcamp kavramını sıklıkla duymaya başladık. Özellikle teknoloji alanında kariyer yapmak isteyenler tercih ettiği bootcamp’ler, dünyanın birçok ülkesinde popülerliğini artırıyor. Peki bootcamp nedir?
Bootcamp, belirli bir alanda yeterlilik kazanmak amacıyla kısa bir süre içinde uzmanlar denetiminde gerçekleşen eğitim sürecinin adıdır. Bootcamp terimi, köken olarak Amerika’da asker adaylarına verilen temel eğitimden gelmektedir. Boot (asker adayı) ve camp (kamp) kelimelerinden oluşan bu eğitim sürecinde öğrenciler hızlandırılmış bir müfredatta normal şartlarda daha uzun sürede alabilecekleri eğitimi hızlı bir şekilde tamamlarlar.
Bootcamp programları yazılım alanı dışında farklı alanlarda da uygulanmaktadır. Askeri eğitim, dil öğrenme, çeşitli hobiler (aşçılık, ahşap işleme vs.) örnek olarak verilebilir. Günümüzde ise bootcamp yaygın olarak dijital alanda yetenek edinilmesinde ya da geliştirilmesinde duyulan bir kavramdır. Yazılım geliştirmeden veri bilimine, arayüz tasarımından siber güvenliğe pek çok alanda öğrenciler bootcamp’e katılabilmektedirler. Bootcamp programı alanında yetkinliğe sahip özel kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır. İşe alım yapmak isteyen şirketlerin dijital departmanları da bu kuruluşlardan ihtiyaçlarına göre bootcamp programı açılması talep edebilmektedirler. Böylece şirketler ilerlemeye açık ve yetenekli çalışanlar kazanırken öğrenciler de bootcamp ile dijital alanda kendilerini geliştirmektedir. Bu sayede hem eğitim alanlar hem de iş gücü ihtiyacı doğrultusunda eğitimi sağlayanlar karşılıklı fayda sağlamaktadırlar.
Peki bir bootcamp ne kadar sürer? Bootcamp programının ortalama 4 ay gibi bir süre aldığını söyleyebiliriz. 2019 yılında yayımlanan ABD ve Kanada’da yapılan bir araştırmada ortalama bootcamp süresi 16.5 hafta olarak belirlenmiştir. Tabiki müfredat ve öğrencinin seviyesine göre bu süreç birkaç aya inebildiği gibi 6 ayın üstüne de çıkabilmektedir.
Bootcamp programı seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle eğitim metodunun size uygun olup olmadığını gözden geçirmeniz gerekir. Bootcamp’in online mı yoksa yüz yüze mi olduğu, eğitmenlerin öğrenciye birebir feedback vakti ayırıp ayırmadığı, grup çalışması mı bireysel çalışma odaklı mı olduğu gibi özellikler programı seçmek için göz önünde bulundurmanız gereken noktalardır. Bunların yanı sıra bootcamp’in kariyerinizde orta ve uzun vadeli amaçlara fayda sağlayıp sağlamadığı ve maliyeti dikkat edilmesi gereken diğer noktalardır. Bir diğer önemli tercih sebebi ise daha önce aynı bootcamp programına katılmış öğrencilerin yorumları olacaktır. Eski öğrencilerden eğitim, eğitmen ve sosyal ortam hakkında bilgi edinebileceğiniz gibi program sonrasında, işe kabul süreci hakkındaki yorumlar da bootcamp’i değerlendirmeniz adına önemli bilgiler verebilir.
Bootcamp’e Katılmanın Avantajları
Zamandan kazanç sağlar. Bootcamp’in belki de en önemli avantajı vakit tasarrufudur. Tek başına öğrenmesi uzun sürecek bir programı, iyi oluşturulmuş bir müfredat ve eksiklerinizi takip eden eğitmenler ile hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Tek başınıza 1 ya da 2 yıl alacak bir süreci bootcamp ile 6 ayda tamamlayarak önemli bir vakit kazanabilirsiniz.
Meslek kazanmanın pratik bir yoludur. Bootcamp’e katıldığınız anda meslek hayatında kullanabileceğiniz pratik bilgiler edinmeye başlarsınız. Pek çok üniversite bölümünün meslek hayatında gerçekten ihtiyaç duyulan yetenekleri öğrenciye kazandırmadığını düşündüğümüzde bu pratik uygulamalar oldukça faydalı olacaktır. İyi yapılandırılmış bir program sayesinde farklı bir meslekte çalışıyor olsanız bile 6 aylık bootcamp ve sıkı bir efor sonucunda yazılım geliştirici olarak yeni bir kariyere başlayabilirsiniz.
İş bulmanıza yardımcı olur. Bootcamp programı uygulayan kuruluşlar alandaki network’leri sayesinde kendi çabanızla ulaşabileceğinizden daha fazla iş başvurusuna ulaşmanızı sağlayabilirler. Pek çok şirket bootcamp mezuniyetini işe alımda geçerli bir yol olarak görmektedir. Bunun yanı sıra CV hazırlama, iş görüşmesi pratiği gibi eğitim dışındaki alanlarda da adaya yardımcı olan bootcamp programları bulunmaktadır. Birçok bootcamp, program tamamlandıktan sonra öğrencilerinin işe kabulünün %90 gibi yüksek bir oran olduğunu belirtmektedir.
Esnek ödeme imkanı sağlar. Bootcamp programları öğrenci için esnek ödeme seçeneklerine sahiptir. Öğrenci peşin ve taksitli ödeme yapabilir. Ayrıca ücretin bir kısmını işe kabul edildikten sonra ödeme imkanına sahip bootcamp’ler de bulunmaktadır. Bazı programlar öğrenciye burs dahi sunmaktadırlar.
Bootcamp’e Katılmanın Dezavantajları
Eğitmene ve müfredata bağımlı hale gelmek. Öğrenciler seviye bakımından farklılık gösterebilecekleri için bootcamp’e katılırken hızlı ya da yavaş öğrenen öğrenciler kendilerini dışarıda hissedebilir. Eğitim temposunun bireysel olmaması grup halindeki öğrenmenin dezavantajlarındandır. Saatlerce online dersleri takip etmek bazı öğrencileri bu sebepten dolayı zorlayabilir.
Kendi kendine öğrenmede eksik kalmak. Bootcamp programında öğrenciler yakından takip edildiği için eğitimden sonra profesyonel hayatta yardım ve feedback mekanizması eğitim sürecindeki kadar güçlü olmayabilir. Bu da özellikle kendi kendine öğrenme yeteneğini geliştiremeyen öğrencilerin iş hayatında zorluk yaşamalarına sebep olabilir.
Yanlış bootcamp programı seçmek. İhtiyaca göre doğru bootcamp programı seçilmezse eğitim öğrenci için gereksiz olacağından zaman ve ekonomik maliyete sebep olacaktır. Bootcamp programları her ne kadar müfredat odaklı ve yoğun ilerlesede internetten ücretsiz ulaşılabilecek pek çok eğitim de mevcuttur. Seçenekler ve fırsatlar iyi değerlendirilmezse yanlış bootcamp’e katılmak öğrenciyi maddi ve manevi açılardan geride bırakabilir.
Alan ile ilgili dar bir bakış açısı sunması. Bootcamp’in pratik uygulama odaklı olması bir yandan hızlı bir yetenek kazandırdığı için avantaj iken diğer yandan teorik eğitimin zayıf olmasından dolayı alana geniş bir hakimiyet sağlamaması dezavantajdır. Örgün eğitimde, örneğin dört yıl süren bir bilgisayar mühendisliği programında öğrenci gerçek hayatta kullanmayacağı pek çok bilgiyi öğrenir. Bu bilgiler belki mesleğinde direk uygulanmaz ama yazılım dünyasına daha geniş bir perspektiften bakmasını sağlar. Yenilikleri takip etme ya da kutunun dışında düşünerek problemlere herkesten farklı bir çözüm getirme ise bu perspektifle yakalanabilir.