Beyaz şapkalı (etik hacker) günümüzün olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Kötü niyetli hackerların saldırısından korunarak sistemlerin açıklarını kapatan beyaz şapkalı hackerlar siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan uzmanlardır.
Beyaz şapkalı hacker, bilişim alanında suç işleyen, kötü niyetli hackerların kullandıkları teknik ve yöntemleri öğrenerek siber korsanların kullandıkları yazılım ve araçları tanıyan ve kötü niyetli hackerlara karşı savunma oluşturan iyi niyetli siber güvenlik uzmanlarıdır.
Etik hacker olarak beyaz şapkalı hacker, bilişim suçları işleyen kötü niyetli kişilerin yapacağı saldırılara karşı önlem alır. Siber suçluların gerçekleştirdiği tekniklere aşina olan ve saldırı yöntemlerini tanıyan beyaz şapkalı hackerlar, oluşabilecek risklere karşı en iyi güvenlik tedbirlerini alarak savunma çözümleri geliştirir.
Beyaz şapkalı hacker, kötü niyetli yazılımcıların uyguladıkları teknik ve metotları tanır. Bu durum, açıkların kapatılması ve savunmanın güçlendirilmesi için yapılması gerekenlerin tespit etmesine yardımcı olur.
Beyaz şapkalı hacker, kötü niyetli hackerların teknik ve metotlarının yanı sıra bu saldırılara karşı nasıl önlemler alınabileceğini ve saldırılara karşı koruma sağlanacağını ve bir saldırı sırasında neler yapılması gerektiğini bilmelidir. Beyaz şapkalı hackerlar sistemin açıklarını bulur ve bu açıkların kapatılması için çalışır.
Beyaz Şapkalı Hacker Nasıl Olunur?
Beyaz şapkalı hackerler Certified Ethical Hacker olarak bilinir. Beyaz şapkalı hacker olmak isteyenler kişilerin bu konuda eğitim alması gerekir. Beyaz şapkalı hackerlar genellikle CEH adı verilen sınavlara girerler ve bu sınavı başarıyla tamamlayarak CEH sertifikasına sahip olurlar.
Bu eğitim, kötü niyetli siber saldırı tekniklerini içermektedir. Eğitim tamamlandığında bilişim sistemleri konusunda güvenlik yazılımları hakkında birçok bilgi elde edilir. Kötü niyetli hackerların saldırı ve düşünce tarzına karşı savunma geliştirilebilir.
Beyaz şapkalı hacker eğitimi ile kötü niyetli hackerların saldırılarına karşı savunma oluşturulur ve saldırı engellenir. Siber saldırı tekniklerini öğrenen ve savunma yöntemleri geliştiren kişiler, kötü niyetli yazılımlara karşı nasıl tepki verilmesi gerektiğini öğrenir. Bu eğitimleri başarıyla tamamlayan ve sertifika alan kişiler kurumsal firmalarda bu alanda çalışma imkanı yaratır. Günümüzde özel şirketlerin yanı sıra devlet kurumlarında da beyaz şapkalı hackerlara ihtiyaç vardır.