Asansör konuşması yani Elevator Talks/Pitch, kendinizi ve isteğiniz bir şeyi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde (ortalama 30-45 sn) karşınızdaki kişiye aktarmanızı teşvik eden özel bir tekniktir.
Örneğin; İstanbul’da bir plazanın asansör sırasında diyelim ki işe çok girmek istediğiniz bir şirketin üst düzey bir yöneticisiyle veya İnsan Kaynakları müdürü ile karşılaştınız ve bu kişinin gideceği kata kadar ortalama 45 saniyelik bir vaktiniz var ve bu 45 saniyede hemen kendinizi tanıtıp karşı taraftan ne beklediğinizi iletirseniz büyük bir fırsat yakalamış olacaksınız.
İşte asansör konuşmaları tekniği de bu kısa sürede kendinizi en iyi ifade etmenizi amaçlayan bir tekniktir. Eğer 30-40 saniyelik o süreci iyi değerlendirebilirseniz işe alınma oranınızı yükseltebilirsiniz. Ayrıca başka fırsatlar yakalamak istediğiniz de yatırım alma, girişimcilik imkânı bulma gibi durumlarda da asansör konuşmaları tekniği sizi birkaç adım öne geçirmiş olacaktır.
Asansör Konuşmasının (Elevator Talks/Pitch) Önemli 5 Adımı
Asansör Konuşması Tipini Seçme
Bu ilk ve en önemli aşamalardan biridir. Bu aşamada yapılması gereken eğer bir gün önemli bir kişiyle tanışırsanız ona neler söylemelisiniz, onun ile ilgili ne bilmelisiniz ve nasıl konuşmalısınız gibi birkaç tane kurgu hazırlamanız gerekmektedir.
Çünkü; karşınızdaki kişinin kim olduğuna göre konuşma biçiminizden, söylemeniz gereken sözlere kadar birçok değişkeni hesaplamanız gerekmektedir.
Kendini Tanıtma
Bir diğer önemli adım ise konuşacağınız kişiyi bulduğunuz zaman kendinizi tanıtma şeklinizdir. Burada önemli nokta en fazla 1 dakikanızın olduğunun bilincinde olmanızdır. Uzun uzun çocukluktan başlayarak kendinizi tanıtma imkânınız olmayacaktır. Zaten uzun bir kendini tanıtma süreci karşı taraftaki kişide olumsuz etki de yaratabilir. Bu nedenle kendiniz hakkında karşınızdaki kişi için dikkate değer olacak şeyleri en fazla 7 saniye içinde karşınızdaki kişiye aktarmaya özen gösteriniz.
Seni Ne Farklı Kılıyor? Ne Yapıyorsun? Akılda Kalıcı Neyin Var?
Aslında kendini tanıtma aşaması ile benzer bir yapıya sahip olan bu aşamada kendini tanıtma aşamasında anlattıklarının devamı niteliğinde çok kısa seni farklı kılan şeylerden, ödüllerin varsa onlardan ve başarılarından bahsetmen gerekmektedir. Unutmayın eğer diğerlerinden bir farkınız yoksa akılda kalıcı olamazsınız.
Amacın Nedir? Neden Konuşuyorsun Karşı Tarafla? Karşı Tarafla İlgili Ne Araştırdın? Ne Biliyorsun?
Kendinizi anlattınız, sizi farklı kılan şeyleri söylediniz. Ancak, siz bunları yaptınız diye karşınızdaki sizin amacınızı tam olarak anlayamayabilir veya anlasa bile tepki vermeyebilir. Sizin amacınız konusunda karşı tarafa bilgi vermek zorundasınız. Eğer karşı tarafa bilgi vermezseniz önceki aşamaların bir anlamı kalmayacaktır.
Örneğin; ben sizin şu çalışmanızı çok beğeniyorum ve diğer çalışmalarınızı da biliyorum. Bu nedenle sizinle çalışmak/şirketinizde çalışmak çok isterim. Böyle güzel çalışmaları olan ya da böyle büyüyen, büyük bir şirkette staj yapmak beni çok memnun eder. Şeklinde amacınızı kısaca çok uzun tutmadan açıklamanız ve karşınızdaki kişinin dikkatini çekmeniz bu aşama da çok önemlidir.
İstediğini Koparmak Adına Karşı Tarafa Aksiyon Veren Bir Kapanış Yap!
Konuşmanın en vurucu noktası bu aşamadır. Çünkü; bu aşama da diğer adımların hepsi tamamlanmış ve artık bir aksiyon alınması için gerekli altyapı hazırlanmış olacaktır.
Bu aşamada artık karşı taraftan dönüş sağlamanız gerekmektedir. Örneğin; eğer kartvizitinizi alabilirsem iletişim kurma şansı yakalayabilir miyim? Ya da sizinle nasıl iletişime geçebilirim? Müsait olduğunuz bir gün ziyaret edebilir miyim? gibi birkaç harekete geçirici söylem üretmeniz gerekmektedir.
Ancak bu şekilde geri dönüş alabilirsiniz. Diğer türlü karşı tarafı harekete geçirici bir söylem üretmediğiniz için tüm aşamaların boşa gitmesi muhtemeldir.